Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Hakkında

Kamu Yönetimi Bölümü 1988 yılına kadar Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin Bahçelievler yerleşkesinde hizmet vermiştir. Aynı yıl Ekim ayından itibaren, ülkemizde Fransızca eğitim veren ilk yüksek öğretim kurumu olma niteliğini kazanmıştır. 1988 yılında Fransız Dışişleri Bakanlığı ve 1989 yılında Fransız Ulusal Siyasal Bilimler Vakfı ile yapılan anlaşmaların ardından, 1989 yılında Fransa Büyükelçiliği'nin Tarabya'da bulunan "Yazlık Yalı"sına yerleşmiştir. İlk mezunlarını 1992 yılı Temmuz ayında veren Fransızca Kamu Yönetimi Bölümü, 2012 yılında kurulan Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne bağlanmış ve yeni öğretim yılına Anadolu Hisarı yerleşkesinde başlamıştır.

Fransız Siyasal Çalışmalar Enstitüleri (Instituts d'Etudes Politiques, IEP) modelinde yapılanan Bölümümüzün, Fransa'daki siyaset bilimi alanında önemli kurumlarla öğrenci ve öğretim üyesi değişim programları bulunmaktadır. Mezunlarımız, Fransız Hükümeti'nin ya da Avrupa Birliği'nin sağladığı burslarla yüksek lisans eğitimlerine devam etmek üzere ENA (Ecole Nationale d'Administration), IEP'ler ve Sorbonne gibi Fransa'nın saygın eğitim kurumlarına kabul edilmektedir.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü (%30 İngilizce) ise, 2012 yılında Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin yeniden yapılanmasıyla birlikte “Kamu Yönetimi” adıyla kurulmuş ve 2014 yılında lisans eğitim ve öğretim hayatına başlamıştır. 2016 yılında ise Bölümümüzün ismi “Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi” olarak değişmiştir. Bölümümüz, disiplin gereği gerek siyaset bilimi gerekse de yönetim alanlarının hem kuramsal tartışmalarına hem de uygulamadaki yansımalarına ilişkin zengin ve besleyici bir program sunmaktadır. Kamu yönetimi ve siyaset bilimi ile ilgili diğer disiplinlerin alanında sunduğu eğitimin kapsamı ve niteliğiyle alanında Türkiye’deki en önemli akademik merkezlerden biri olmanın oldukça güçlü bir adayıdır.

Bölüm anayasa hukuku, yönetim bilimi, idare hukuku, yerel yönetimler gibi kamu yönetiminin temel boyutlarına eğilmekte; bunlarla beraber yönetim alanının iktisat, kamu maliyesi, vergi sistemi gibi teknik konularını ele almaktadır. Siyaset bilimine giriş, siyasal düşünceler tarihi, Türkiye’nin toplumsal yapısı, siyaset sosyolojisi, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde siyasal hayat gibi siyaset bilimi açısından temel derslere ek olarak medeni hukuk ve iş hukuku gibi derslerle hukuk alanında da zengin ve disiplinler arası bir program sunulmaktadır.

2019 akademik yılı güz dönemi itibariyle Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü bünyesinde farklı müfredat ve eğitim diline sahip iki lisans programı yürütülmektedir. Bunlar Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi %30 İngilizce Programı ve Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Fransızca Programı'dır.

Bu sayfa Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü tarafından en son 19.11.2023 18:57:33 tarihinde güncellenmiştir.