Bölüm Seminerleri: Alp Eren Topal

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Bölüm Seminerleri serisinin bir parçası olarak Freie Universität Berlin’de araştırmacı Dr. Alp Eren Topal’ı misafir ediyor. Dr. Topal “Din ve Modernleşme İlişkisini Yeniden Düşünmek: Sarıyerli Hoca Sadık ve Devrimci İslam” başlıklı bir konuşma gerçekleştirecek. Detayları aşağıda bulabilirsiniz.

Dr. Alp Eren Topal (Freie Universität Berlin)
24 Nisan 2023 Pazartesi (12.30)
Marmara Üniversitesi Göztepe Yerleşkesi
Siyasal Bilgiler Fakültesi C Binası
Seminer Salonu (5. Kat)

İstanbul 1869: Sarıyerli namıyla meşhur, ulemâdan Hoca Mehmed Sadık Efendi saltanat karşıtı vaazlar verdiği için 1869’da Kudüs’e sürülür ve sürgünde 19. yüzyıl Osmanlı düşüncesinin en çarpıcı ve nevi şahsına münhasır eserini kaleme alır: Tanzîr-i Telemak. Hoca Sadık, Fenelon’un meşhur Telemak’ına bir nazîre olarak kaleme alınmış bu eserde eşitlik ve adelet mücadelesi temelli bir dinler ve dünya tarihi okuması yaparken bir yandan da devrimci bir İslam’ın da manifestosunu hatta ilmihâlini ortaya koyar. Konuşma çerçevesinde Hoca Sadık Efendi’yi ve eserini ana hatlarıyla tanıttıktan sonra günümüz siyaseti ve tarih-yazıcılığı için ne anlam ifade ettiğini tartışacağız.

Alp Eren Topal Osmanlı ve Türkiye siyasi düşünce tarihi üzerine çalışan bir araştırmacıdır. Siyaset Bilimi doktorasını Bilkent Üniversitesi’nde 2017 yılında tamamlamış ve farklı araştırma fonları ile Amerika, Norveç ve İstanbul’da çalışmalarını sürdürmüştür. Erken modern ve modern Osmanlı tarihi üzerine uluslararası çeşitli makaleleri bulunan Topal, temel kavramlar üzerinden Tanzimat siyaseti, İslam’ın dönüşümü, ve sekülerleşme gibi konular üzerine araştırmalarına devam etmektedir.